Пиріг з торішнім варенням

Що потрібно:

400 г варення або джему
180 г пшеничного борошна
110 г вершкового масла (кімнатної температури)


100 г цукру
60 г кукурудзяного борошна
1 яйце
1 жовток
40 г мигдалю
1/3 ч. л. солі
2 ч.л. розпушувача
форма для тарта
Що робити:

Миндаль вимийте, підсушіть на сковороді і сміліть у блендері до дуже дрібної крихти. У великій чаші за допомогою міксера добре збийте олію з цукром, додайте яйце та жовток, знову збийте.

Збиваємо масляно-яєчну масу для тіста пирога з варенням

У другій чаші змішайте пшеничне та кукурудзяне борошно, сіль, розпушувач та мелений мигдаль. Борошняну суміш додайте до масляно-яєчної суміші, замісіть тісто спочатку за допомогою міксера, а потім руками.

Вимішуємо тісто руками

Поділіть тісто на дві частини — 2/3 та 1/13. Кожну частину загорніть у целофан і заберіть у холодильник на 40 хвилин.

Духовку розігрійте до 180 градусів.

Загортаємо тісто для пирога з варенням у плівку

Дістаньте з холодильника 2/3 тіста, злегка розімніть тісто руками і викладіть дно і бортики форми для тартів. Майте на увазі, що борти вашого пирога повинні бути близько 1,5-2 см у висоту. Якщо борти форми вищі, то викладайте форму тестом не до країв.

Викладаємо тісто у форму для тартів, формуємо бортики

Зверху на тісто викладіть варення чи джем. Шар варення має вийти приблизно 5-7 мм.

Тепер дістаньте з холодильника 1/3 тіста, робочу поверхню присипте борошном і розкотіть тісто до товщини 3-5 мм. За допомогою форм для печива виріжте з тіста різні фігурки

Вирізаємо з пласта тесту фігурки

Фігурки викладіть на варення. Викладайте їх впритул один до одного або навіть трохи внахлест.

Поставте пиріг у середину духовки та випікайте 25-30 хвилин.

Викладаємо фігурки з тіста на варення

Готовий пиріг повністю остудіть у формі, потім перекладіть на блюдо.

ПОРАДА: після того, як тісто буде викладено у форму, рівномірно посипте його пелюстками мигдалю (2-3 ст. л. буде достатньо), потім акуратно викрадайте варення поверх пелюсток. Використання пелюсток мигдалю запобігатиме зайвому промокання тіста і додасть цікаву ноту до смаку начинки.